Over Qukel

 

Wie zitten er achter Qukel ?

Qukel begon feitelijk met de geboorte van Gerard’s eerste zoon Ivar. “Hoe kom ik er achter wat er eigenlijk allemaal omgaat in het hoofdje van die kleine?”, was een van zijn eerste gedachtes als nieuwbakken vader. Hij volgde een cursus ontwikkelingspsychologie van 0-3 jarigen, door Dr. Ewald Vervaet. 

Samen met Machteld Burema-Pijzel (kinderpsycholoog), Aafke van Sprundel (antropologe) ontwikkelde Gerard Krijger (bioloog/chemicus) het Qukel speelgoed. Al snel het ontstond het idee om de kennis over de ontwikkeling van kleine kinderen toe te passen op een speelgoedlijn voor ouders met jonge kinderen. Waarbij het accent op de interactie tussen ouder en kind ligt. De indeling van de Qukel speeltjes in 10 fases is gebaseerd op de wetenschappelijke studies en het boek van Dr. Vervaet “Groeienderwijs: psychologie van 0 tot 3“.

Na onderzoek en gesprekken met ouders kwam het drietal op het idee om het speelgoedconcept met name op vaders te richten. Met behulp van Dutch Design in Development (DDiD) vonden ze de ontwerpster Annemiek van Wees (Dutch Kimchi). Zij ging met Aafke naar India om van de fantastische ontwerpen prototypes te laten maken en het proces aldaar te begeleiden. Via DDiD kwamen ze ook in contact met de huidige leverancier CRC Export.

Sociaal en duurzaam

Qukel speeltjes worden fair-trade in India gemaakt. In Bandipur, een dorp vlakbij Calcutta hebben momenteel een twintigtal vrouwen (en enkele mannen) werk mede dankzij jouw aankoop. Ook bestaan Qukel speeltjes zoveel mogelijk uit materialen die de aarde ontlasten zoals biologisch afbreekbare verf en biologisch katoen (GOTS). De opslag en distributie vindt plaats via Pantar Amsterdam, door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Speelmaat BV

Qukel is een merk geregistreerd onder Speelmaat B.V. Overtoom 379, 1054JN Amsterdam.